Volleyballer Tom van Steenis verruilde het zand voor de zaal. Die keuze pakt voor hem bij het Nijmeegse VoCASA tot nu toe bijzonder goed uit. Hij is zaterdag na de 3-0 zege op VCN een van de topscorers van de eredivisie.

Guus Daamen van de Gelderlander sprak na de wedstrijd met hem.

VoCASA-aanwinst Van Steenis: Voorbestemd voor het zand, topschutter in de zaal

VoCASA-speler Tom van Steenis krijgt tijdens het interview een flesje bier in zijn hand gedrukt van een medespeler. ,,Dat hebben we wel verdiend”, is zijn reactie. De 24-jarige Utrechter in Nijmeegse dienst eiste met een totaal van achttien punten en zijn rake slagen aan het einde van de eerste en derde set de hoofdrol op in de winstpartij zaterdag op VCN uit Capelle aan den IJssel: 3-0 (25-16, 25-22 en 25-17).

Van Steenis: ,,Ik scoorde inderdaad de nodige punten, maar dat was niet gelukt zonder mijn teamgenoten. Vooral Daan (Haanappel, GD) voelt mij goed aan, hij kent mij al langer en weet hoe ik de ballen graag krijg. Die klik in het veld komt nu naar voren. Dat ik hoog op de topscorerslijst sta in de eredivisie (met 73 punten op de tweede plaats achter Lycurgus-speler Bennie Tuinstra, GD) is daar een gevolg van.”

Tom van Steenis in extase na alweer een score

foto: David van Haren

Krachtige slagen

Zijn krachtige slagen vallen op. Een overblijfsel van jaren keihard trainen tijdens de bondstrainingen voor toptalenten. ,,Vanaf mijn 14de trainde ik bij de Nevobo-selectie in Amsterdam. Ik ging twee keer in de week die kant op met trein. Daar was het eerst fysiek sterk worden en dan later de techniek bijschaven. Die power heb ik altijd gehouden.”

Hij was voorbestemd voor het ­beachvolleybal met zijn indrukwekkende fysiek en lengte (ruim 2 meter). In dat circuit maakte hij lange tijd furore en schopte hij het tot een plaats bij de nationale beachselectie.

Na jaren in het zand concentreert Van Steenis zich dit seizoen weer op het zaalvolleybal. ,,En dat is echt even omschakelen. Bij beachvolleybal sta je maar met zijn tweeën op het veld, daar ben je verantwoordelijk voor passen, blokkeren, verdedigen, aanvallen én de service. In de zaal is het veel meer op één ding focussen.” Voordeel is dat als de nood aan de man is, de speler allround is.

,,Het is alleen af en toe even afstemmen met de teamgenoten, vooral ook omdat dit zo’n nieuw team is. Het is goed om duidelijk af te spreken wie welke bal voor zijn rekening neemt. Dat gaat steeds beter. De simpele dingen zijn daarbij vaak het lastigst goed te krijgen, want dan gaat het mentale aspect meespelen. Als die makkelijke bal van de tegenstander over het net valt, moet duidelijk zijn wat we daar precies mee doen.”

Zijn keuze voor VoCASA pakt tot nu toe goed uit. ,,De club heeft de zaakjes prima op orde. Dat is bij andere clubs waar ik heb gespeeld weleens anders geweest. Ik vind het geen probleem om bijna iedere dag op en neer te rijden vanuit Utrecht voor de trainingen en wedstrijden. En soms kan ik overnachten bij mijn schoonouders in Nijmegen (Van Steenis heeft een relatie met de Nijmeegse topbasketbalster Charlotte van Kleef, GD).”

Iets wat hem door het vreugdebiertje na afloop ook op deze zaterdag goed van pas komt. De kampioens­poule (top 4) halen zou de ultieme bekroning zijn voor de smaakmaker bij VoCASA. Wat dat betreft, is de zege op VCN belangrijk. De equipe heeft nu zeven punten uit vijf wedstrijden en staat op de derde plaats, maar de meeste andere teams hebben nog duels tegoed. ,,We leggen de lat hoog voor onszelf, maar daarvoor bedrijven wij ook topsport.”

Vocasa versloeg met duidelijke cijfers VCN

foto: David van Haren

Wedstrijd terugkijken

De volledig livestream van de wedstrijd  is terug te kijken op het Eyecons-kanaal van VoCASA: