De volleyballers van VoCASA hebben zaterdagavond voor het eerst dit seizoen in de eredivisie gewonnen. De ploeg van Joost Joosten won in de eigen VoCASA-hal met 3-2 (25-19, 25-20, 23-25, 23-25, 17-15) van Taurus en is daardoor geen hekkensluiter meer.
Daarmee deed VoCASA wat het moest doen: winnen van een directe concurrent.

verslag: Sjoerd Maresch, de Gelderlander

Vocasa is hekkensluiter af na moeizame zege op Taurus

Het doel is helder dit seizoen. De Nijmeegse ploeg jaagt op een plek in de kampioenspoule. De zege op Taurus was na de nederlagen tegen topploegen Lycurgus (0-3), Sliedrecht Sport (0-3) en Orion (1-3) dan ook broodnodig. De manier waarop, daar zal coach Joosten niet geheel tevreden mee zijn. De Nijmegenaren gaven namelijk een 2-0 voorsprong uit handen.

Vocasa begon sterk in de eerste set. De Nijmegenaren liepen vrij simpel uit naar een grote voorsprong. Die werd niet meer uit handen gegeven, waardoor de tweede set van het seizoen een feit was.

In de tweede set begonnen de bezoekers uit Houten – die het gedurende de hele wedstrijd aan de stok kregen met de scheidsrechter – sterker, maar door persoonlijke fouten kwam Vocasa langszij. De Nijmegenaren waren genadeloos aan het einde van de tweede set: 25-20. Er leek niets aan de hand.

De Nijmegenaren liepen in de derde set constant achter de feiten aan. De voorsprong van Taurus werd aan het einde van de set nog wel verkleind, maar de ploeg van Joosten kwam geen moment in de buurt van setwinst.

In de vierde set nam Vocasa het initiatief weer over, al bleven de bezoekers gevaarlijk in de achtervolging. Het verschil bleef lange tijd maar één puntje. Tegen het einde van de set leek de formatie van Joosten iets uit te lopen, maar Taurus maakte het opnieuw spannend. De bezoekers kwamen knap terug en wonnen de set die lange tijd voor Vocasa leek: 23-25.

In de vijfde en beslissende set rechtte Vocasa uiteindelijk de rug, al ging dat niet vanzelf. Taurus nam vlak voor het einde van de wedstrijd de leiding (13-14). De thuisploeg bleek echter de langste adem te hebben.

Door de zege is Vocasa geen laatste meer. De Nijmegenaren komen in punten (2) gelijk met Houten en dragen de rode lantaarn over aan Zaanstad, dat nog puntloos is.

Vocasa reist volgende week af naar het Noord-Hollandse Koog aan de Zaan voor de wedstrijd tegen de nieuwe hekkensluiter Zaanstad.
Een week later speelt de ploeg van Joosten opnieuw in de Vocasahal. Dan is het gepromoveerde Reco de tegenstander.

VoCASA-Taurus 26 okt 2019. Foto: Taurus H1.