Lag het aan de Zwarte Piet-discussie die het hele land schijnt bezig te houden? Of was het de reis naar Twente? Had het te maken met de erg warme speelzaal? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar feit is dat VoCASA heren 1 dit weekend een collectieve off day scheen te hebben. In een gezellige Twentse hal werd met 3-1 verloren van het laaggeplaatste Apollo 8. Vanwege ziekte had Geert deze week niet alle trainingen kunnen meemaken en hij mocht dus op de bank beginnen. De basis zeven deze wedstrijd waren Jaapjan, Dennis, Arjan, Dicky, Gijs, Stijn en Torsten.

Verslag, foto’s en video: Wolter en Teeja Meijer.

Eerste set
VoCASA begon zwak, had niet veel in te brengen tegen de services van Apollo en stond snel met 3-0 achter. De scherpte ontbrak en via 7-2 werd het 16-9. Op dit punt aangekomen kwam er eindelijk wat rust in het spel en puntje voor puntje werd Apollo ingelopen; 18-16. En net op het punt dat iedereen dacht “erop en erover” zakte het spel van VoCASA naar een bedenkelijk peil en de thuisploeg sleepte eenvoudig de eerste set binnen; 25-18 en 1-0.

Tweede set
Met een ongewijzigde opstelling startte VoCASA voortvarend en met name door een mooie servicereeks van Jaapjan werd de stand 2-10. Side-out spelen zou je denken en de tweede set winnend afsluiten. Maar dat pakte even anders uit. VoCASA verslapte en hielp zo de Twentse ploeg in het zadel. De acht punten voorsprong verdampte en via 12-15 werd het via 18-20 ineens 21-21. In deze fase leek alles mis te gaan bij onze mannen en Apollo liep eenvoudig uit naar 24-21. Nu toonde VoCASA karakter en met veel inzet werden drie setpunten weggewerkt; 24-24. Je zou verwachten dat de thuisploeg deze tik niet meer te boven zou komen, maar twee fouten aan VoCASA zijde beslisten deze set in het voordeel van de thuisploeg; 26-24 en 2-0.

Derde set
Opnieuw kwamen dezelfde zeven spelers uit de vorige set bij VoCASA in het veld. De set begon redelijk, maar bij 5-7 dreigde het toch weer mis te gaan. Geert werd ingebracht voor Stijn en deze ingreep leek te werken. Er kwam iets meer rust in het spel en bij 12-12 was de stand in evenwicht. Tot 16-16 bleef dat zo en toen drukten onze mannen door. Via 19-21 werd het 22-25 en 2-1.

Vierde set
Nu kwamen de mannen die de 3e set hadden gespeeld in het veld. VoCASA begon goed en kwam op 0-4. Via een prima service van Gijs werd het 2-9 en alle aanwezigen rekenden in deze fase op een vijfde set. VoCASA maakte een klassieke fout door te willen forceren en dat resulteerde in een aantal ongecontroleerde ballen en zo werd de thuisploeg teruggebracht in de set; 11-13. Aan beide kanten stapelden de fouten zich op, maar Apollo kwam toch op een 20-17 voorsprong. Joris werd ingebracht voor Dennis, maar het leed was al geschied. Apollo rook de eerste overwinning van dit seizoen en haalde die ook binnen; 25-21 en 3-1.

Mentaal te kort in foutenfestival
In dit foutenfestival (van beide kanten), schoot VoCASA vooral mentaal te kort. De lichaamstaal sprak boekdelen en dat werd zowel door de fans als de spelers van Apollo goed opgemerkt. Mede hierdoor werden schijnbare winstposities uit handen gegeven en mocht de thuisploeg de eerste winstpartij van dit seizoen bijschrijven.
We gunnen de sympathieke Twentenaren de punten, alleen dat had niet tegen VoCASA mogen gebeuren. O.K., foutje, kan gebeuren, maar het VoCASA team moet nu wel de draad oppakken en zorgen dat het normale basisniveau in de komende wedstrijden wordt gehaald. Een plek in de subtop van deze competitie ligt dan zeker binnen bereik, daar ben ik zeker van!