VoCASA Heren 1 is zaterdagavond laat met 3-2 winst uit Zaanstad teruggekeerd. Na een heerlijke 2e en 3e set, was de vibe in set 4 iets minder aanwezig om in de 5e set weer terug te keren (setstand 5-15).

Inspirerende sponsorbijeenkomst vooraf

Wat aan de eerste winst voorafging die week was een boeiende sponsorbijeenkomst in het Sanadome (grote dank voor het beschikbaar stellen van de ruimte en de uitstekende ontvangst). De sponsoren, allen met een groot hart voor de Nijmeegse volleybalsport, werden hier bijgepraat over de ambities van VoCASA en voorgesteld aan het team. Peter Sprenger, voorzitter van de Nevobo, hield een inspirerend praatje over sport en maatschappij, ‘groot denken’ en risico’s durven nemen.
In door sponsor Vallei Auto Groep beschikbaar gestelde Volkswagens, waarvoor grote dank, vertrok het team zaterdagmiddag naar Koog aan de Zaan. Het team was tot op het bot gemotiveerd niet met lege handen terug te komen, spelend in prachtige wedstrijdshirts beschikbaar gesteld door sponsor Sport met Snelders uit Wijchen. Ook daarvoor veel dank.

De wedstrijd Zaanstad-VoCASA

Set1: Het lukte niet meteen in de eerste set de stempel op de wedstrijd te zetten. Ondanks knallen van Job Groenendaal, Teun Thyssen, Jip Kemperman, Finn van Lierop en Pepijn Scholten op aangeven van spelverdeler Jesse Latuhihin komt VoCASA al snel op achterstand. Bij 12-6 vindt coach Josha Kailola het tijd voor een time-out. Het team moet harder werken, minder ‘laf’ spelen en meer zuiver. De mannen knopen het in hun oren en komen terug, maar verliezen de eerste set met 25-22.

Set 2: Merkala Zaanstad komt al gauw voor op 3-1 en iedereen krijgt ongewild een flashback naar de week ervoor toen Peelpush er met 3-0 winst van doorging, in de eigen paarse VocCASA-hal nog wel. Dat niet weer! Gaat VoCASA H1 deze pot verliezen, dan met opgeheven hoofd en niet zonder strijd. De mannen krijgen de opdracht alle remmen los te gooien, risico’s te nemen (zonder risico’s geen resultaat, zie ook Peter Sprenger) en met overtuiging te spelen. ‘Rammen op die bal’, aldus Jacek Ziemba.
Job Groenendaal neemt, als aanvoerder, het team op sleeptouw en scoort 2 keer een ace. Libero Sam Talbott zorgt voor rust achterin en voor pep langs de kant. Ook de middens lopen goed, net als het blok. Opeens zijn ze er langs en is het de tegenstander die zich genoodzaakt voelt een time-out te nemen! Bij 17-19 vindt er een dubbele wissel plaats en komen Julian Roddeman en Jelle Denkers erin. Dat brengt nieuwe energie en VoCASA dendert door. Eindstand: 19-25.

Set 3: Intentie is de positieve energie, die letterlijk voelbaar is, vast te houden. Bij de tegenstander is een zwakke broeder gesignaleerd: bij de serve alle ballen op hem. Ofschoon VoCASA eerst weer achter komt, is het team veerkrachtig genoeg weer bij te komen en over Zaanstad heen te gaan. In deze set is het wederom niet VoCASA maar Zaanstad die de time-outs neemt. Op 15-19 vindt er weer een dubbele wissel plaats en maken Jesse Latuhihin en Job Groenendaal plaats voor Julian Roddeman en Jelle Denkers. Boem, boem. Eindstand 18-25 voor VoCASA.

Set 4: De tegenstander geeft zich niet gewonnen en stelt een andere dia op. VoCASA komt achter met 10-6. Op 13-12 zorgen Jip Kemperman en Finn Lierop voor een prachtig blok en komt VoCASA weer dichterbij. Pepijn Scholten komt er weer in en maakt 19-14, Emiel van Vliet 19-16. De tegenstander slaat een balletje uit en het wordt 19-16. Jip Kemperman maakt 19-17. Iedereen doet wat en het VoCASA-treintje lijkt weer te gaan lopen. Maar opeens krijgen de West-Friezen de geest. De set eindigt in 25-20 voor Zaanstad.

Set 5: ‘De set van Emiel van Vliet’ die zijn ware gezicht laat zien als passer-loper: niet moeilijk doen, rammen op die bal en scoren. En ook nog een ace van setter Jesse Latuhihin. Setstand 5-15.

De punten gaan mee naar Nijmegen, dankzij minder persoonlijke fouten en losser spel. Steeds meer leert het team haar (ongekende) krachten kennen en erop te vertrouwen.