De volleyballers van VocCASA mogen de zaal weer in: ‘Nu kunnen we écht trainen’.
Juul van Loon van De Gelderlander keek mee hoe de eerste trainingen in de vertrouwde hal verliepen.
Bij VoCASA hoeven ze niet te wennen aan de bal, wel aan elkaar.

Arjen Schimmel, de nieuwe trainer van de volleyballers van VoCASA, wisselt in hoog tempo de oefeningen af. Dan zijn vooral de middenaanvallers van de Nijmeegse eredivisionist aan het werk, dan weer de buitenaanvallers. Spelverdeler Zachary Palánkai-Omoshebi krijgt weinig rust. Specifieke technische, of tactische vormen komen deze training, de tweede sinds er begin juli weer binnen gesport mag worden, niet voorbij.

,,Ik wil de jongens vooral bézig zien”, zegt Schimmel nadat hij zijn selectie twee uur flink heeft laten bewegen. ,,Ik wil weten wat voor vlees ik in de kuip heb. Er zit nog niet echt lijn in de training, dat komt wel als we werkelijk aan de voorbereiding beginnen. Ik ben nieuw, veel spelers zijn nieuw. Het gaat er nu om elkaar te leren kennen. Het is heerlijk dat we weer naar binnen mogen. Dat hebben de jongens en ik gemist.”

Sinds maart was het vanwege de coronamaatregelen verboden om zaalsporten te beoefenen. Na versoepelingen van het kabinet is het sinds 1 juli weer mogelijk. Normaal gesproken zou VoCASA in juli een zomerstop hebben, maar deze maandagavond is het een drukte van belang in de hal in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost. Tegelijkertijd met de mannen traint het tweede vrouwenteam, daarna zijn de eerste vrouwen- en tweede mannenploeg aan de beurt.

Van coronamaatregelen is weinig meer te zien. Bij binnenkomst in de hal is er de mogelijkheid om handen te ontsmetten en in de gangen zijn pijlen op de grond geplakt die de looprichting aangeven, maar in de zaal zelf is het als vanouds. High fives hier, een knuffel daar: van 1,5 meter afstand is amper nog sprake.

 

Gras en zand

Ook niet op het veld, want zo heeft het kabinet bepaalt: met sporten vervallen alle restricties. ,,Dat is misschien nog wel het grootste verschil met die paar trainingen die we buiten hebben gedaan”, geeft Schimmel aan. ,,We kunnen weer blokkeren, aanvallen op midden (dichtbij de spelverdeler, JvL). De trainingen op gras en op zand die we hebben gedaan, waren goed om het balgevoel te behouden, maar nu kunnen we pas echt weer volleyballen.”

Schimmel twijfelde dan ook niet om in de periode dat het volleybal normaal gesproken stilligt, toch aan de gang te gaan met zijn nieuwe ploeg. Deze maand gaat hij vijf keer met VoCASA de hal in, waarna alsnog een pauze volgt tot halverwege augustus. Dan heeft de trainer uit Didam ook de beschikking over zijn volledige selectie van veertien die hij afgelopen maanden met het technisch bestuur zorgvuldig samenstelde. Deze training zijn er maar acht spelers. De vier aanwinsten van buiten de regio Nijmegen – onder wie de Griekse oud-international Vasileios Mandilaris – ontbreken nog.

,,We hebben het voordeel dat de eredivisie pas in oktober begint en niet, zoals de andere niveaus, al in september”, stelt Schimmel. ,,Dus we hebben nog voldoende de tijd om te werken aan ons tactisch plan. Nu gaat het om de afstemming met elkaar, want die is nog ‘nul’. Dat is niet erg, in dat opzicht is het nu vergelijkbaar met hoe het normaal na de zomerstop is.”

bron: De Gelderlander (Juul van Loon), 8-7-2020

VoCASA is met veel nieuwe spelers begonnen met binnentrainingen. © David van Haren