In een aantrekkelijke wedstrijd voor het massaal toegestroomde publiek wist het Nijmeegse VoCASA het favoriete Lycurgus lang bij te benen, maar moest het ook erkennen dat het niveauverschil duidelijk was: 0-3. Verslag van Torsten Slot, libero van heren 1.

Het gonsde al weken in Nijmegen over DE wedstrijd van het jaar! De nummer twee van de eredivisie komt niet elke dag op bezoek voor een kwartfinale in de bekercompetitie. Waar deze dubbele ontmoeting voor VoCASA een krent in de pap is, is het voor de Groningers niets anders dan een aardig tussendoortje op weg naar de play-offs. Het verschil in beleving leverde wel een mooie wedstrijd op vanuit Nijmeegs perspectief!

Direct na het eerste fluitsignaal werd een voorsprong gepakt door drie killblocks op stand-in diagonaal Van den Heuvel! Tot de 10 punten stonden de mannen van Marinus Wouterse zelfs voor, doordat de side-out telkens netjes werd gemaakt. Het team van coach Zoodsma leek nog niet bekomen van de lange reis en had een langere aanloop nodig. Hierdoor groeide het vertrouwen bij VoCASA dat het een mooie wedstrijd kon worden, zonder zich illusies te maken overigens!

Vanaf 13-13 zette Groningen een tandje bij en maakten de mannen in het paars enkele foutjes. Zo was de 16-25 ietwat geflatteerd in Gronings voordeel. De tweede set haalden de Nijmegenaren alle trucs uit de kast. Zo werd het plafond volgens de Groningse coach zelfs wat verlaagd om het de tegenstander lastig te maken (zie eerder artikel op VizieroVolleybal.nl). In werkelijkheid speelde VoCASA gewoon met nog meer lef en vertrouwen waardoor ook boven de twintig de strijd nog steeds gelijk op ging. Blokkerend werden veel ballen geremd en verdedigd en in de langere rally’s bleek het harde werken zijn vruchten af te werpen. De side-out liep vanuit een solide passing prima doordat Erik Groenen het vooraf gevreesde Groningse blok behoorlijk wist te ontregelen. De Nijmeegse aanvallers maakten hier gretig gebruik van.

Het publiek kreeg wat het verdiende: spanning! Het ging massaal achter de thuisploeg staan, zag VoCASA in de wedstrijd groeien en zelfs op setpoint komen: 24-23. Eventjes leek een stunt (setwinst) in de maak……. Echter werd door enkele persoonlijke fouten uiteindelijk toch ook de tweede set aan de gasten gelaten.

In het derde bedrijf dreunde het verlies van de tweede set nog even door. Ook al reken je vooraf op niets , na zo’n close call was het toch even balen voor de ambitieuze mannen van Wouterse. De vroege achterstand in set drie werd nog deels ingelopen, maar daarna was de koek op. Solide speelde Lycurgus de wedstrijd uit: 17-25.
VoCASA kijkt terug op een geweldige ervaring en ‘maakte promotie voor zichzelf’, aldus De Gelderlander. Het publiek had een mooie avond en daarnaast hebben alle spelers gespeeld tegen een tegenstander van formaat en zich daarbij kranig geweerd. Woensdagavond 30 januari wordt de return in Groningen gespeeld. VoCASA kan niet wachten!

Bekijk de slotfase van de spannende, tweede set, gefilmd door Frank Meeuwsen vanuit de kantine.