Pegasus en Vocasa zijn de weg naar de fusie ingeslagen. Volgend jaar moet daaruit de grootste volleybalclub van Nederland ontstaan. Er is nog veel werk te doen. Wie straks de nieuwe voorzitter wordt? Stephan Haukes (50) en Berny Voortman (42) kijken elkaar even aan en schieten in de lach. „De nieuwe voorzitter zal in ieder geval kaal zijn”, constateert Voortman. „Daar zijn we nog niet mee bezig.”
Door: Herman Wissink, De Gelderlander 30 juni 2012
Voortman is preses van de Nijmeegse volleybalclub Pegasus en Haukes vervult die functie bij buurman Vocasa. De twee clubs gaan fuseren tot wat de grootste volleybalvereniging van Nederland gaat worden. Pegasus telt nu 466 leden, Vocasa heeft er volgens volleybalbond Nevobo 311. Opgeteld zou dat op 777 leden uitkomen. Nu is Alterno uit Apeldoorn met 707 leden de grootste club van het land.
„Straks hebben we 22 vrouwenteams, 17 mannenteams, 20 jeugdteams en nog eens 80 mini’s”, somt Vocasa-voorzitter Haukes op.
„Er valt dus nog heel wat werk te verrichten voordat volgend jaar de fusie een feit kan zijn”, beseffen de twee voorzitters.
Volgens Voortman vullen de twee clubs elkaar straks perfect aan. „Er ontstaat nu een vereniging met een gezonde piramide. Wij hadden bij Pegasus veel jeugd, maar die konden we niet altijd een goede plek geven wanneer de volleyballers van junior senior werden. Vocasa heeft daarentegen bijna geen jeugd.” Haukes vult aan: „We hebben nu de belangrijke taak om de voordelen van de fusie zichtbaar te maken.”
Een halve maand geleden hadden de twee clubs een algemene ledenvergadering waarin werd gestemd over de intentie om samen verder te gaan. „Bij Vocasa waren we er in drie minuten uit”, blikt Haukes terug.
Voortman over de situatie bij Pegasus: „Er is bij ons iets meer scepsis geweest. Nu hebben we bij Pegasus met al die jeugd een luxeprobleem. Maar je moet vooruitkijken. Fuseer je nu niet, dan hebben we over drie jaar een probleem.”
Tijdens de ALV was er bij Vocasa slechts één tegenstemmer. Bij Pegasus kwam de vergadering uiteindelijk uit op 42 voorstemmers en 34 die tegen waren. „Maar er was ook iemand die zei tegen te hebben gestemd, maar zich daarna wel aanmeldde voor een van de werkgroepen. Dat is mooi om te zien.”
Bij Pegasus is vooral angst over de accommodatie. Kan de Ark van Oost, de beoogde thuishaven, al die volleyballers wel herbergen? Het antwoord: ‘nee’. „Maar we gaan zorgen dat iedereen hier kan spelen en minstens een training in deze hal krijgt. De binding met de nieuwe club moet er wel zijn.”
Haukes: „We krijgen in de Ark van Oost een nieuwe vloer. Het wordt een mooie volleybalhal. Ga maar na, straks twee dagen in de week competitie voor de lagere teams, iedere zaterdag volle bak met wedstrijden.”
Het opzetten van de organisatie wordt een belangrijk aandachtspunt. „We zijn de komende drie jaar verzekerd van de diensten van Ron Janshen, combinatiefunctionaris van de gemeente die bij beide clubs werkt. Daarna moeten we misschien wel toe naar een vaste verenigingsmanager.”
De voorzitters denken dat de nieuwe fusieclub straks aantrekkelijker zal zijn voor volleyballers die op niveau willen spelen, trainers die een club zoeken en sponsoren.
Haukes: „Er zullen mensen afhaken. Dat is bij iedere fusie zo. Maar we krijgen straks een club waarmee we het volleybal in Nijmegen goed kunnen neerzetten. Zodat we zeker weten dat er over 20 jaar ook nog volleybal is.”
Hoe de club straks gaat heten, in welke kleuren gespeeld gaat worden en wie de nieuwe voorzitter wordt? Allemaal zaken die het komend jaar nog bekeken moeten worden.